Joululahjat työntekijöille

Nyt on aika muistaa työntekijöitä menneestä vuodesta. On hyvä huomioida verotukselliset asiat, kun miettii joululahjojen antamista. Verottaja on aikoinaan määritellyt, että joulukinkun arvoiset lahjat ovat verottomia.

Perussääntö on, että tavaralahja on veroton ja rahalahja on veronalaista palkkaa.

Niin sanotun vähäisen lahjan arvo voi olla enintään 100 euroa. Lahja voi olla työnantajan valitsema esine, pääsylippu, palvelu tai yksilöity lahjakortti. Työntekijä voi myös valita lahjan työnantajan määrittelemistä vaihtoehdoista. Rahana tai rahaan verrattavana suorituksena annetut lahjat ovat kuitenkin aina työntekijän palkkaa.

Työnantajan antamat lahjakortit voivat olla verovapaita, jos työnantaja on selvästi rajannut lahjakortin käyttökohteen tietystä paikasta hankittavaan esineeseen tai palveluun. Lahjakortti voi siten oikeuttaa ostamaan esimerkiksi kirjan useiden kirjojen joukosta, tietyn ruokatuotteen useiden ruokatuotteiden joukosta tai jonkin työnantajan rajaamista keskenään erilaisista tuotteista.

Sellaiset lahjakortit, jotka oikeuttavat ostamaan mitä tahansa tuotteita tai palveluja kyseisestä paikasta, ovat kuitenkin veronalaisia. Tällaisia lahjakortteja ovat esimerkiksi yksilöimättömät tavaratalojen lahjakortit.

Siispä kannattaa käyttää hieman pohdintaa joululahjojen sisällössä, jotta kaikki (paitsi verottojatonttu) ovat mahdollisimman iloisia.